När smöret tystnar

Vardagslyxig mat på veganska

Den här soppan är riktigt mustig och lagar i princip sig själv. En variant av den har jag ätit sedan jag var liten. Det var nog min första introduktion till vegetarisk mat. Jag har utvecklat receptet lite, men det är ändå min mammas linssoppa.

Ingredienser

  • 1 st stor gul lök
  • 7 st klyftor vitlök
  • 3 st stora potatisar
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk balsamico
  • 3 tsk mejram
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 burk krossade tomater
  • 7 dl vatten
  • 3 dl gröna linser
  • 3 st fond du chef grönsaksbuljong
  • Olivolja

Instruktioner

Förberedelser

  • Grovhacka lök och vitlök
  • Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber

Tillagning

Fräs lök och vitlök i rikligt med olivolja. Tillsätt potatis, tomatpuré, rökt paprikapulver och mejram, blanda runt. Häll på balsamicon och låt koka in tills den stickiga lukten har försvunnit.

Lägg i tomater, linser, vatten och buljong och låt koka upp. Koka på medelvärme tills linser och potatis är mjuka.

Servering

Servera med gott vitt bröd. Smaklig spis!