När smöret tystnar

Vardagslyxig mat på veganska

Det här är en lite upphottad tagning på den klassiska potatis- och purjolökssoppan. Tillbehören kan uteslutas, men de tillför det lilla extra som gör att soppan går från vardagsklassiker till finmiddag.

Ingredienser

  • 2 stickor selleri
  • 2/3 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 st potatisar
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • Havregrädde
  • Citrontimjan (kan ersättas med vanlig timjan och lite citronzest)
  • Salt
  • Olivolja

Till servering

  • 2 skivor alspånsrökt tofu
  • Grönkål
  • Plantis Greek style yoghurt
  • Tångcaviar
  • Citron

Instruktioner

Förberedelser

  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Skär selleri och purjolök fint
  • Krossa och finhacka vitlök
  • Skala och skär potatis i små bitar
  • Skär tofun i små kuber
  • Ta bort stammen från grönkålen och dela den i mindre bitar
  • Skär bort en bit zest från citronen och skär den i långa, tunna strimlor

Tillagning

Fräs selleri, purjolök, vitlök och citrontimjan i olivolja i en kastrull tills de mjuknar. Lägg i potatisen och låt fräsa en stund till. Häll på vinet och låt det koka in en stund. Fyll på med vatten i kastrullen så att den totala mängden är 1,5 liter. Lägg i 2 buljongtärningar och koka upp. Låt koka tills potatisen är genomkokt.

Under tiden soppan kokar gör du i ordning tillbehören. Grönkålen läggs på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och vänd runt så att oljan fördelas jämnt. Rosta i ugnen i 15-20 minuter eller tills grönkålen är krispig och luktar nötigt. Låt droppa av på hushållspapper och salta med flingsalt.

Fritera tofun i neutral olja tills den fått färg och är krispig. Låt rinna av på hushållspapper.

Slätmixa soppan och red av med en skvätt grädde. Smaka av med salt.

Servering

Häll upp soppan i skålar. Garnera med yoghurt, tångcaviar, citronzest, grönkål och tofu.

Smaklig spis!