När smöret tystnar

Vardagslyxig mat på veganska

Om bananpannkakorna är för dekadenta helgmorgnar så är dessa extra-allt-pancakes ett ess i rockärmen för bakis-söndagar. Pannkakorna med dess tillbehör för tankarna till nybakad äppelkaka och det är också så det doftar i köket.

Ingredienser

Pancakes

  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk bakpulver
  • 1 krm hel kardemumma
  • 1 nypa socker
  • 2 dl växtgrädde
  • 1 dl brölk
  • 1 dl vatten
  • 1 dl aqua faba (kikärtsspad)

Äpplen

  • 2 st syrliga, helst svenska, äpplen
  • Steksmör
  • Kanel

Till servering

  • Vaniljglass
  • Lönnsirap

Instruktioner

Tillagning

Mortla kardemumman. Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och kardemumma i en bunke. Tillsätt brölk, grädde, aqua faba och vatten och vispa till en tjock smet.

Under tiden smeten får svälla förbereder du äpplena. Klyfta äpplena tunt. Stek dem i smör tills de börjar mjukna. Dofta över kanel och stek en stund till. Ställ åt sidan.

Stek pannkakorna på medelvärme i riklig mängd smör.

Servering

Servera pannkakorna med stekta äpplen, vaniljglass och lönnsirap.