När smöret tystnar

Vardagslyxig mat på veganska

Gulasch betyder “soppa som kramar hjärtat” på Ungerska. Nej, det gör det inte, men det borde. En klassisk gulasch är perfekt comfortfood och den ultimata hjärtevärmaren en vintrig utedag.

Ingredienser (ca 4 portioner)

  • 1 st stor gul lök
  • 3 st stora vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 3 st medelstora potatisar
  • 1 st paprika
  • 3 msk tomatpure
  • 0,5 st citron
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 3 tsk mejram
  • 1 tsk hel kummin
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 1 msk japansk soja
  • 400 g vegofärs
  • 2 st fond du chef grönsaksbuljong

Instruktioner

Förberedelser

  • Hacka lök och vitlök.
  • Skär skalade morötter och potatis samt paprikan i kuber.

Tillagning

Fräs lök och vitlök tills löken är genomskinlig. Tillsätt morötter, potatis och paprika samt kryddor och citronzest. Blanda runt ordentligt.

Tillsätt tomatpuré, mjöl och pressad citron och fräs ytterligare en stund. Tillsätt vatten, soja och buljong och koka upp. Låt koka kraftigt utan lock (vi vill att soppan ska reducera ner något) tills morötter och potatis kokats mjuka men med tuggmotstånd.

Medan soppan kokar, stek färsen gyllenbrun i smör på medelhög värme. Smaka av med soja.

När soppan kokat klart, tillsätt färsen. Servera med en klick vegansk fraiche.