När smöret tystnar

Vardagslyxig mat på veganska

Den skulle lika gärna kunna heta “dekonstruerad äppelsmulpaj”, men jag är lite allergisk mot det uttrycket. Visserligen innehåller denna “trifle” ingen spongecake, men ni får helt enkelt leva med det. Min blogg, mina regler.

Ingredienser

Till äpplena

  • 3 st syrliga svenska äpplen (Nej, Granny Smith funkar inte!)
  • Smör att steka i
  • 2 msk brunt farinsocker
  • Liten nypa rosmarin
  • Ev pressad citron för att korrigera syran

Till smulorna

  • 100 g smör
  • 40 g brunt farinsocker
  • 10 g strösocker
  • 40 g mandelmjöl
  • 120 g vetemjöl
  • Knivsudd flingsalt

Till servering

  • Hårt vispad vaniljsås, t ex oatlys

Instruktioner

Förberedelser

  • Skiva äpplena i 1/2 centimetertjocka klyftor
  • Nyp ihop ingredienserna till smulorna och strö ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper

Tillagning

Baka smulorna i ugnen på 200 grader, tills de börjar få färg. Rör inte runt bland smulorna, då faller de sönder.

Under tiden steker du äpplena tillsammans med rosmarinen i en rejäl klick smör tills de börjar bli mjuka och glansiga. Tillsätt sedan farinsockret och låt det smälta ihop med äpplena och karamelliseras. Smaka av! Det ska smaka syrligt, karamelligt och örtigt från rosmarinen. Syran är viktig, annars blir den här efterrätten allt för söt. Om det behövs kan du här korrigera syran med lite citronjuice.

Vispa vaniljsåsen medan äpplena får svalna något.

Servering

Lägg upp din trifle med äpplena underst, vaniljsåsen ovanpå och smulorna överst. Ät och njut!