När smöret tystnar

Vardagslyxig mat på veganska

En gräddig men lätt pasta som passar bra när sommaren än på väg och det finns färska primörer. Den för tankarna till en liten uteservering på Sicilien.

Ingredienser

  • 150 g ostronskivling
  • 250 g sparris
  • 2 st schalottenlökar
  • 12 st små cocktailtomater
  • 2 dl prosecco
  • 1 st chili, med kärnor
  • 1 st citron
  • 3 dl havregrädde
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 st liten vitlöksklyfta
  • Smör att steka i

Instruktioner

Förberedelser

  • Skär sparris i bitar
  • Riv ostronskivlingen med händerna
  • Halva cocktailtomaterna
  • Hacka lök och chili
  • Med en potatisskalare, skär av några bitar av citronzesten, ca 1/3 av citronen. Skär dem i tunna strimlor
  • Sätt på pastavatten

Tillagning

Fräs svampen i lite smör på hög värme. När den börjar få lite färg, pressa i vitlök och fräs en stund till. Lägg svampen åt sidan.

Stek sparrisen i smör på hög värme. Ställ åt sidan när den fått lite färg.

Stek lök och chili i smör. Häll 2 dl prosecco i pannan. Låt koka ner till ungefär hälften.

När pastavattnet kokar, lägg i pastan och koka al dente.

Medan pastan kokar, häll i grädde och grönsaksfond. Låt koka på medelhög värme tills pastan är klar.

Slå av pastan. Blanda ner tomater, svamp, sparris, citronzest och bladpersilja i såsen. Blanda ner såsen i pastan och låt koka ihop en kort stund. Prego!